Installatietechniek

Als we over installatietechniek praten, dan spreken we over een breed vakgebied. Installatietechniek is heel eenvoudig uitgelegd het samenstellen van componenten tot een technisch functioneel geheel. Dit is natuurlijk wel erg breed omschreven. Er zijn dan ook verschillende soorten installatietechniek. Installatietechniek is een essentieel onderdeel van de samenleving. Zonder installatietechniek zouden we bijvoorbeeld geen verwarming, gas, water of licht hebben. Het blijkt dus ook maar weer hoe belangrijk installatiemonteurs nu eigenlijk zijn. Onderstaand wordt beschreven wat installatietechniek werkelijk inhoudt en wat u er precies mee kan.

Soorten installatietechniek

verwarmingssysteemEr zijn een groot aantal soorten installatietechniek. Installatietechniek komt onder andere voor in installaties voor centrale verwarming, gas, water, sanitair en vloerverwarming. Elke vorm van installatietechniek is anders en voor elke soort dient u dan ook een opleiding te doen. Er worden dan ook erg veel opleidingen in de installatietechniek aangeboden. Deze opleidingen bieden sterke beroepen met veel doorgroeimogelijkheden. Installatiemonteurs krijgen namelijk vaak de mogelijkheid om verder te leren met het leerbudget dat het desbetreffende bedrijf beschikbaar stelt voor personeel.

Wat doet een installatiemonteur?

Een installatiemonteur is gespecialiseerd in een vak op het gebied van installatietechniek. Zo kan een installatiemonteur bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het repareren en onderhouden van de verwarming, de kraan, maar ook de gasleiding. Zo kan een installatiemonteur die gespecialiseerd is in de verwarming, het leidingwerk naar de ketel en de radiator aanleggen. Ook een installatiemonteur die gespecialiseerd is in de verwarming, kan zich in twee groepen onderverdelen: consumenten en bedrijven. Bedrijven hebben namelijk een veel groter netwerk en zit vaak een stuk ingewikkelder in elkaar dan bij verwarmingen voor huizen. Hier is dan ook een aparte opleiding voor nodig. Een installatiemonteur is een erg belangrijk beroep en niet meer weg te denken uit de moderne wereld.